MOKYKLOS NAUJIENOS
Žiemojančių paukščių globa ir maitinimas

Žiemojančių paukščių globa ir maitinimas

                      Šis gruodis beveik nuo pirmų kalendorinės žiemos dienų gamtą padabino šerkšnu ir lengvu baltumu, na, o gruodžio vidurys turbūt ilgai visiems įsimins itin gausiu snygiu. Nepaisant sunkumų, atsiradusių dėl sniego,  gamta atrodo lyg iš pasakų knygos: vienas gamtovaizdis gražesnis už kitą. Grožiesi ir negali atsigrožėti.   

Kad ir kaip malonu būtų gėrėtis nuostabia žiemuže, mažieji Dvaro parko bičiuliai ir gamtos mylėtojai (M. Daujoto progimnazijos 4a klasės mokiniai bei mokytoja R.Zulumskytė-Trumpenskienė) nepamiršta ir savo pareigų – kasmet uoliai rūpinasi mūsų krašte žiemojančiais sparnuočiais ir stengiasi, kad netrūktų maisto paukščių „kavinėse“ – lesyklose.

Kasmet ne vieną pasaulio pažinimo pamoką vykdome Kretingos muziejaus Dvaro parke, skirtingais metų laikais stebėdami ir tyrinėdami gamtos reiškinius bei objektus. Tad ir šiandien mažieji gamtininkai, nepabūgę šaltuko, kartu su mokytoja bei muziejaus Gamtos skyriaus vedėja J.Terteliene suskubo parke iškelti lesyklas ir pasirūpinti maistu žiemojantiems  sparnuočiams. Vaikai atsinešė iš namų įvairių kruopų, sėklų, džiovintų uogų, iš jų pagamino gardų mišinį,  juo pripildė lesyklas, o šias pakabino medžiuose skirtingose Dvaro parko vietose. Ketvirtokai įsipareigojo visą žiemą, net ir kalėdinių atostogų metu, kartu su draugais ar šeimų nariais, lankyti lesyklas ir stebėti, kad paukščiai jose šaltuoju periodu nepritrūktų maisto atsargų.  

Džiugu, kad lesindami sparnuočius, matydami jų gausą ir įvairovę, atlikdami užduotis prie edukacinio terminalo muziejaus tradicinių amatų centre, vaikai tuo pačiu turtina ir savo pasaulio pažinimo žinias. Kai kurie ketvirtokai skiria ir geba tiksliai įvardinti daugiau nei 20 skirtingų Lietuvoje žiemojančių paukščių rūšių.  Mes vykdome  ne tik paukščių stebėseną, bet atliekame ir įvairias tiriamąsias veiklas: skaičiuojame paukščių rūšių įvairovę, nagrinėjame, kokį maistą lesyklose labiausiai mėgsta lesti vienos ar kitos rūšies sparnuočiai, skaičiuojame paukščių lankymosi lesyklose dažnį, ieškome sąsajų su permainingomis oro sąlygomis, atliekame kitas praktines – tiriamąsias veiklas.  

                      Tikėtina,  jog ir maži, bet prasmingi darbai ugdo vaikuose jautrumą, pareigos ir atsakomybės jausmą, rūpinimąsi gamta bei jos įvairovės išsaugojimu. Na, o sparnuočiai taip pat neliks abejingi: už globą žiemos metu, pavasarį mums visiems atsidėkos daugiabalsiu čiulbėjimu bei čiauškėjimu.

 

                                                                                Kretingos M.Daujoto progimnazijos

                                                                                pradinio ugdymo mokytoja

                                                                                R.Zulumskytė-Trumpenskienė

                                                                               

 

Naujienų prenumerata

Sužinokite mokyklos naujienas pirmi.

Skip to content